GEVANGEN GEBOREN

Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde

 

Renée is geïnterneerd. Haar leven was een hel. Als kind leefde ze met angst voor haar moeder, vader en stiefvader. Ze werd opgesloten in een kelder, opgevangen in een vluchthuis, geplaatst in een tehuis en belandde in een 'jeugdgevangenis'. Ze riep, dreigde en bedreigde, sloeg, schopte, krabde, spuwde en beet. Dat was het gevolg van mishandelingen en vernederingen, verkrachtingen en aanrandingen, onbegrip en gebrek aan liefde.

Ze maakte kennis met veel instellingen, ziekenhuizen en therapieën, maar ook met isoleercellen en cachotten. Een obsessie voor mannen, vrouwen en kinderen, die zich uiten in agressie, stalken en een bommelding, brachten haar voor de rechter en bezorgden haar uiteindelijk de stempel ‘ontoerekeningsvatbaar’. Omdat er geen plaats was in een aangepaste psychiatrische instelling, belandde ze in de gevangenis. Daar zat ze acht jaar. Ze kreeg  daar haast nooit bezoek. 

Samen schreven zij en ik zes jaar aan dit openhartig boek, aan de hand van brieven, telefoongesprekken en ontmoetingen.

 

Renée geeft een bijzonder boeiende inkijk in haar dagelijks leven, in haar gedachten en gevoelens. Ze spaart haar mishandelaars, maar ook zichzelf niet. Acht jaar lang bleef ze hopen op een plaats in een gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis. Ondanks dat, alsook het gebrek aan voldoende, aangepaste psychiatrische zorg, werkte Renée keihard aan zichzelf, met de hulp van therapeuten en de steun van enkele mensen in de gevangenis.

Renée beseft nu wat ze deed en heeft spijt van haar daden, van het verdriet en de pijn die ze mensen heeft aangedaan. Ze wil niet meer agressief zijn, niet meer automutileren en geen zelfmoordpogingen meer ondernemen. Ze wil werken aan een beter leven en een mooiere toekomst. En uiteindelijk heeft ze in februari 2018 die kans gekregen... buiten de gevangenis, in een aangepaste psychiatrische instelling. Daar werkt ze nu heel hard aan haar genezing. 

 

‘Gevangen geboren. Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde, Kramat, 2018, 336 blz., 19,95 euro.

Dit boek is te koop in de boekhandel en op het internet. De opbrengst ervan gaat naar Renée.

 

Bekijk de trailer: Gevangen geboren

Cover en trailer zijn creaties van MaryDes.

 

NA HET BOEK NU OOK HET TONEELSTUK!

De toneelopvoeringen, op basis van dit boek, waren er daverend succes in november en december 2019, in het Fakkeltheater in Antwerpen. 9 uitverkochte zalen, 9 staande ovaties! Daarom worden er hernemingen gepland in september.

Informatie en kaarten: Fakkeltheater

Speeldata: vrijdag 11 om 20u, zaterdag 12 om 20u en zondag 13 september om 15u. 

Bekijk de trailer van 'Gevangen geboren'!