GEVANGEN GEBOREN

Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde

 

Renée is geïnterneerd. Haar leven was een hel. Als kind leefde ze met angst voor haar moeder, vader en stiefvader. Ze werd opgesloten in een kelder, opgevangen in een vluchthuis, geplaatst in een tehuis en belandde in een 'jeugdgevangenis'. Ze riep, dreigde en bedreigde, sloeg, schopte, krabde, spuwde en beet. Dat was het gevolg van mishandelingen en vernederingen, verkrachtingen en aanrandingen, onbegrip en gebrek aan liefde.

 

Ze maakte kennis met veel instellingen, ziekenhuizen en therapieën, maar ook met isoleercellen en cachotten. Een obsessie voor mannen, vrouwen en kinderen, die zich uitte in agressie, stalken en een bommelding, bracht haar voor de rechter en bezorgde haar uiteindelijk de stempel ‘ontoerekeningsvatbaar’. Omdat er geen plaats was in een aangepaste psychiatrische instelling, belandde ze in de gevangenis. Daar zat ze acht jaar. Ze kreeg  daar haast nooit bezoek. 

 

Samen schreven zij en ik zes jaar aan dit openhartig boek, aan de hand van brieven, telefoongesprekken en ontmoetingen.

 

Renée geeft een bijzonder boeiende inkijk in haar dagelijks leven, in haar gedachten en gevoelens. Ze spaart haar mishandelaars, maar ook zichzelf niet. Acht jaar lang bleef ze hopen op een plaats in een gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis. Ondanks dat, alsook het gebrek aan voldoende, aangepaste psychiatrische zorg, werkte Renée keihard aan zichzelf, met de hulp van therapeuten en de steun van enkele mensen in de gevangenis.

 

Renée beseft nu wat ze deed en heeft spijt van haar daden, van het verdriet en de pijn die ze mensen heeft aangedaan. Ze wil niet meer agressief zijn, niet meer automutileren en geen zelfmoordpogingen meer ondernemen. Ze wil werken aan een beter leven en een mooiere toekomst. En uiteindelijk heeft ze in februari 2018 die kans gekregen... buiten de gevangenis, in een aangepaste psychiatrische instelling. Daar werkt ze nu heel hard aan haar genezing. 

 

Cover en trailer zijn creaties van MaryDes. 

Bekijk de trailer van Gevangen geboren

 

‘Gevangen geboren. Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde', Kramat, 2018, 336 blz., 19,95 euro.

De opbrengst ervan is in zijn geheel aan Renée  geschonken.

OPGELET: uitverkocht maar herdruk, in eigen beheer, op komst! 

Voor info of exemplaar: mail naar Boeken van Ann

 

 

En het toneelstuk!

De toneelopvoeringen door Theater Perplex, op basis van dit boek, waren een succes.

In het Fakkeltheater in Antwerpen kregen regisseur Marc van hoof en hoofdactrice Lynn Suy 9 uitverkochte zalen met 9 staande ovaties!

Daarom waren hernemingen gepland voor september 2020.

Corona zorgde ervoor dat die werden afgelast.

Het kan zijn dat er in 2021 nog enkele voorstellingen volgen.

Zodra plaats en data gekend zijn, meld ik die meteen. 

Bekijk de trailer van het toneelstuk 'Gevangen geboren'!